Gulet Tatili Hakkında Bilmeniz Gerekenler
Gulet tatili geçmişten bu güne çok bir hayli gelişmiştir. Guletler, süngercilik maksatlı inşa edilip sonradan turizm amaçlı tur teknesine dönüştürülen ilk guletlerden bu yana çok gelişmiştir. Tatile çıkan kişilerin yiyecek ve içeceklerini yanında getirdiği çok ekonomik Gulet Tatili tur seçeneklerinden “high delux” guletlere kadar uzanan bir yelpazede tatil seçeneği sunulmaktadır. Türkiye’nin batı kıyılarının coğrafi yapısı, çok sayıda irili ufaklı koy ve konaklamaya uygun, korunaklı yapılar, uzun yaz tatili sezonu gulet tipi tekneleri ve Gulet tatili seçeneklerini cazip hale getirmektedir. Yıllar içerisinde değişen talebe süratle cevap vermeyi başaran sektör büyümeye devam etmektedir.
Gulet Tatili Turizmi
Gulet, Akdeniz sahilinde seyir için tümüyle ahşap olarak üretilen, el yapımı, motorlu ve yelkenli teknelerdir. İlk olarak guletler balıkçıların ve sünger dalgıçlarının avlanma ve yakaladıklarını taşımaları için üretilmiştir. Bugün ise tatil amaçlı tekrar dizayn edilen guletler, Gulet tatilleri için yaygın bir şekilde kullanılmaktadır. Günümüzde guletler, özellikle Bozburun, Bodrum ve Güllük’teki geleneksel yapılı tersanelerde, imalatı yapan ustaların isimleriyle tanınan, amaca uygunlukları, dayanıklılıkları ve estetik yapıları sebebiyle uluslararası tanınmışlığı çok yüksek bir tekne türü haline gelmişlerdir.
Geleneksel tarzda üretilen guletler Ege kıyılarında turizme dönük işlevsel amaçlarla kullanılırken, gulet inşa ustaları yurt içi ve yurt dışından artan miktarlar da siparişler de almakta, bu siparişlerde çoğu kez ustaların gulet üretimi alanında ulaştıkları ustalık düzeylerini değerlendirecek şekilde, talebe özel üretim yapılmaktadır. İlk guletler taşımacılıkta kullanıldığı için form olarak daha hacimli teknelerdi. Bodrum’da turizmin başlamasıyla taşımacılıkta kullanılan gulet formu da değişimlere uğramış ve günümüzde ‘Bodrum Guleti’ olarak anılan formlarına erişmişler ve ülkemizin en popüler “deniz turizmi” araçlarından birisi haline gelmişler ve böylece Gulet Tatili de en çok tercih edilen Mavi Tur Tatili seçeneklerinden biri olmuştur.
Yat ve yatçılık terimleri Felemenk dilinde yer alan ve “izlemek, kovalamak” anlamında jaghen kelimesinden gelir (www.lamirayat.com).1660 yılında Felemenk vatandaşları İngiltere kralına bir yat hediye etmişler ve İngiltere’ye gelen Marry isimli bu tekneden sonra Felemenkçe söyleyiş “jaght”, “yacht” a dönüşmüştür (Özer, 1990; 20).
24/07/2009 tarih ve 27298 sayılı Resmi Gazete’de yayınlanan Deniz Turizmi Yönetmeliği’nin 23. Maddesine göre: “Yatlar, gezi, spor ve eğlence amacıyla deniz turizmi ticaretinde kullanılmaya uygun, taşıdığı yolcu sayısı on ikiyi geçmeyen, yük, yolcu ve balıkçı gemisi niteliğinde olmayan, kamarası, tuvaleti ve mutfağı olan deniz aracıdır. Kabotaj seferinde yüz mille sınırlı, en yakın karadan yirmi milden fazla uzaklaşmamak koşulu ile taşıdığı yolcu sayısı otuz altıyı geçmeyen, tonilato belgesinde yat olduğu belirtilen deniz turizmi araçları da bu kapsamdadır” şeklinde tanımlanmıştır. İlgili yönetmeliğe “On iki yatak kapasitesinden fazla, tonilato belgelerinde yolcu gemisi olarak nitelendirilmiş yat tipinde inşa edilmiş deniz araçları da bu kapsamda belgelendirilir” hükmü de eklenmiştir.
TÜRKİYE’DE YAT TURİZMİ
Yat turizmi dünyada ikinci dünya savaşı sonrası başlayan döneme kadar yeni bir turizm çeşidi olarak uzun bir süre beklenen talebi yaratamamıştır. Türkiye coğrafi konumu, iklimi, yat güzergâhları, tarihsel ve kültürel değerleri ile yarattığı cazibe ile büyük bir potansiyele sahiptir. Küçük teknelerle günübirlik geziler veya kısıtlı geziler şeklinde başlayan yatçılık Türkiye’de diğer turizm çeşitlerine oranla uzun bir geçmişe sahip olmasına rağmen son on yılda kitle turizminin bir parçası olarak binlerce yatlık filo halinde hızlı bir gelişme göstermiştir. Özellikle geleneksel Akdeniz tekne yapım yöntemleriyle inşa edilen ahşap yatların (guletler) oluşturduğu Mavi Yolculuk filosu dünyada ilk ve tek olup, Mavi Yolculuk ülkemizin dünya turizme kattığı özgün bir turizm dalı olmuştur.