Guletler (Ahşap Yelkenli Tekneler)
Gulet, genellikle iki direkli, ilk olarak bodrum bölgesinde yapımına başlanan, randa veya markoni yelkenli bir tür uskunadır. Genellikle kıyı yakınlarındaki tur ve gezilerinde kullanılmasına rağmen aslında açık denizlerde kullanılmaya da uygun bir biçimde tasarlanmıştır. Özellikle son zamanlarda ahşap laminasyon tekniği ile inşa edilseler de isteğe bağlı olarak yapımında çelik de ön planda olabilir.
Kişiye özel tasarıma açık olan bu tekne çeşidinin en belirgin özelliği ise kullanıcısına geniş bir konfor imkanı sağlamasıdır. Genellikle 10 ile 60 kişi aralığında kapasiteye sahip çeşitleri vardır. Üstelik artık bu tekneler formu, donanım ve dekorasyonu açısından modernleştirilmiştir ve Yunanistan, İtalya ve Hırvatistan gibi ülkelere ihracına başlanılmıştır.
Bazı Gulet Çeşitleri
Tirhandil
Akdeniz ve Egeli denizciler tarafından bilinen en eski gulet türüdür. Mavi yolculuk için de uygun olan bu tür sıklıkla denizci tekneleri olarak kullanılır. En belirgin özelliğini klasik görüntüsü olarak belirtmek mümkün. Boyları 18 metreye kadar çıkabilir ve 10 kişiye kadar yolcu ağırlama kapasitesine sahiptir. Boyutunun küçük olmasının verdiği avantaj sayesinde küçük ve dar kıyılara rahatlıkla yanaşabilir.
Karpuzkıç
Ülkemizde en yaygın olarak kullanılan gulet çeşididir. Kıç formu düşük ve oval olması özelliği ile birlikte dar ve küçük olma özelliğini de birlikte getirmektedir. Boyları 15 metreden 40 metreye kadar çıkabilir. Ketch teknelere göre daha dar kabin alanlarına sahiptir fakat suda duruşu ile göze hitap eden bu tekne çeşidinin beğenicisi hep çok olmuştur.
Ketch
Bu tür tekneler keskin kenar tasarımları ile ün salmıştır. Alt kısmının yükseltilerek geniş kabin alanı sağlanan bu guletler şuan dünyanın en geniş kabinine sahip tekneleri arasında da sıklıkla görülür. Boyları 20 metreden 40 metreye kadar uzayabilir.